Թիվ 1 – լոլիկ
Լոլիկը պարունակում է բազմաթիվ օգտակար միկրոտարրեր։ Բայց այս դեպքում մեզ համար ամենակարեւորը լիպոինն է։ Բազմաթիվ հետազոտություններ ցույց են տվել, որ այս հակաօքսիդանտով հարուստ բանջարեղենի օգտագործումը մոտավորապես 30%-ով նվազեցնում է կրծքագեղձի և շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը։
Թիվ 2 թեփ և մանրաթել
ԱՄՆ-ում կատարված վերջին ուսումնասիրության համաձայն՝ 10 գրամ մանրաթելը նվազեցնում է կոկորդի և կրծքագեղձի քաղցկեղը մոտ 7%-ով։ Դուք կարող եք գնել մանրաթելն իր մաքուր տեսքով, ձեր սննդակարգում ավելացնել թեփ, հաց կամ վարսակ:
Թիվ 3 Ելակ, հապալաս և ազնվամորի
Մի շարք գիտական հետազոտություններ հաստատել են, որ հատապտուղների կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է կերակրափողի և կրծքագեղձի քաղցկեղի կանխարգելմանը։
Թիվ 4 Կանաչ և խաչածաղկավոր բանջարեղեն
Դիետոլոգները հաճախ խորհուրդ են տալիս օգտագործել կաղամբը որպես մսի կողմնակի ճաշատեսակ։ Խաչածաղիկ բանջարեղենը լավացնում է մարսողությունը և վերացնում քաղցկեղածին նյութերը, որոնք հաճախ հանդիպում են կարմիր մսի մեջ:
Թիվ 5 Ցիտրուս
Ինչպես պարզվում է, կիտրոնն ու նարինջը ոչ միայն հիանալի օգնում են մրսածության և գրիպի դեմ պայքարում։ Նրանք նաև օգնում են դանդաղեցնել քաղցկեղի բջիջների աճը: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս ավելի շատ մանրաթել ստանալու համար մրգեր օգտագործել թարմ կամ որպես սմուզի:
Թիվ 6 Մանդարին
Մանդարինն արժանի է հատուկ հիշատակման: Գերմանիայի Դաշնային սնուցման կենտրոնի տվյալներով՝ մանդարինի կանոնավոր օգտագործումը կօգնի պահպանել լյարդի առողջությունը՝ շնորհիվ բաղադրության մեջ պարունակվող նոբիլետինի։
Թիվ 7 ընկույզ
Ընկույզը բնական վիտամին E-ի` գամմա տոկոֆերոլի պահեստ է: Այն հրահրում է ֆերմենտի արտադրություն, որը կարևոր դեր է խաղում քաղցկեղի ուռուցքների աճը ճնշելու գործում։
Թիվ 8 Յուղոտ ձուկ
Ծովային ձուկը հեշտությամբ մարսվող սպիտակուցի, D վիտամինների և Օմեգա-3 ճարպաթթուների աղբյուր է։
Թիվ 9 Ավոկադո
Վերջին տարիներին ավոկադոն շատ յուրահատուկ համով արտասահմանյան միրգից վերածվել է իսկական թրենդի։ Այն քսում են տոստերի վրա, ավելացնում աղցանների և սմուզիների մեջ և նույնիսկ որպես հիմք աղանդերի համար։ Եվ սա շատ լավ է:
Թիվ 10 նուռ
Նռան քաղցր և թթու պտուղները վաղուց են գնահատվել իրենց բուժիչ հատկություններով։ Այս ամենը շնորհիվ բաղադրության մեջ հզոր հակաօքսիդանտների բարձր պարունակության։ Հատկապես էլագիկ թթու: