Ամանորյա սեղան. ինչո՞վ է այն վտանգավոր


Ամանորյա սեղան. ինչո՞վ է այն վտանգավոր
Դեկտեմբեր 28 20:00 2018

Հաշված օրեր են մնացել ամանորյա եռուզեռին: Շուտով կսկսվեն տոները՝ շատերին բերելով ուրախ տրամադրություն, ոմանց էլ՝ սթրես, ավելորդ լարվածություն եւ մրցավազք, թե ում սեղանն ավելի ճոխ կլինի:

Doctors.am-ը զրուցել է սննդաբան Լիդիա Այվազյանի հետ, որը ներկայացնում է խորհուրդներ, թե ինչպես անցկացնել Ամանորը՝ առանց առողջությունը վնասելու:

1. Թունավորվելու մեծ հավանականություն

Եթե ուտելիքը թողնենք սեղանին, ապա թունավորվելու հավանականությունը կարող է առաջանալ երկրորդ օրն իսկ: Մայոնեզով, թթվասերով համեմված աղցանները 20 եւ ավելի աստիճան ջերմության պայմաններում մի քանի ժամում կարող են փչանալ: Առհասարակ, սեղանին չի կարելի թողնել որեւէ ուտեստ, սակայն եթե ցանկությունը շատ մեծ է, ապա գոնե պետք է բավարարվել միայն աղանդերը թողնելով՝ շոկոլադ, մրգեր, ընկուզեղեն: Շատ հաճախ սեղանին որպես աղանդ են թողնում նաեւ տորթերը, խմորեղենը, որոնք կաթնամթերք են պարունակում (կարագ, սերուցք, թթվասեր) եւ նույնպես շատ արագ կարող են փչանալ: Մի քանի ժամում դրանց մեջ ստեֆիլակոկերի կուլտուրաները կարող են այնքան շատանալ, որ մարդու համար դառնան թունավոր:

2. Անընդհատ ուտելու ցանկություն

Ամանորյա սեղանների հաջորդ բացասական կողմն այն է, որ մարդն անընդհատ ուտում է, քանի որ աչքի առաջ դրված է: Եվ ուտում է ամենակալորիական բաները: Նույնիսկ ընդեղենը, որն օգտակար է եւ շատ կարեւոր ճարպաթթուներ է պարունակում, մեզ կարող է ավելորդ կիլոգրամներ «նվիրել», քանի որ դրանց 100 գրամում 600-700 կիլոկալորիա կա:

Անընդհատ ուտելու ցանկությունը ոչ միայն կարող է գիրացման պատճառ դառնալ, այլեւ երեխաների եւ մեծահասակների շրջանում ատամի էմալի փչացման եւ կարիեսի առաջացման: 
Երբ մենք ուտում ենք, բերանում թուք է արտադրվում, որն այդքան էլ օտակար չէ էմալի համար, ուստի խորհուրդ չի տրվում անընդհատ ուտել: Իհարկե, ճիշտ է քիչ եւ հաճախակի ուտելը, բայց այդ հաճախակին չպետք է լինի հինգ րոպեն մեկ, այլ 2-3 ժամ տարբերությամբ: Սա հատկապես երեխաներին է վերաբերում, որոնք հինգ րոպեն մեկ կարող են վազել սեղանի մոտ, արագ մի բան գցել բերանը եւ գնալ: Եթե մեծերը կարող են իրենց վերահսկել, ապա երեխաների դեպքում հնարավոր է չկարողանան: Այդ իսկ պատճառով սեղանի վրա ցանկալի չէ թողնել ոչ միայն այն մթերքը, որն արագ կարող է փչանալ բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում, այլեւ քաղցրեղենը, անգամ չրերը, որոնք մեծ քանակությամբ շաքար են պարունակում: Գլյուկոզան, ընկնելով ատամների արանքը, նպաստում է բակտերիաների զարգացմանը, ինչն էլ հետագայում կարող է կարիես առաջացնել:

Շարունակությունը՝ այստեղ: