Ինդիանայի համալսարանի բժշկական դպրոցի գիտնականները պարզել են, որ կենդանական ծագման մթերքների ավելցուկ օգտագործումը մսակեր սննդակարգով կարող է մեծացնել երիկամներում քարերի առաջացման վտանգը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են The American Journal of Clinical Nutrition (TAJCH) ամսագրում:
Մսակեր դիետան (նաև հայտնի է որպես մսակեր դիետա) պահանջում է սննդակարգում մրգերի, բանջարեղենի, հատապտուղների և հացահատիկի մասնաբաժնի էական կրճատում: Նախապատվությունը տրվում է մսին, ձվին, ձկանը, ծովամթերքին և թռչնամսին։ Խորհուրդ է տրվում նաև խուսափել հացաբուլկեղենից և հրուշակեղենից՝ ածխաջրերի բարձր պարունակության պատճառով։ Ենթադրվում է, որ նման դիետայի ընդունումը կօգնի ձեզ նիհարել և թեթևացնել ստամոքսի խանգարման ախտանիշները:
Այնուամենայնիվ, կենդանական ծագման մթերքների օգտագործումը զգալի թերություններ ունի: TAJCH-ում հրապարակված հոդվածում գիտնականները նկարագրել են 68-ամյա տղամարդու դեպքը, ում մոտ մեկ տարի բացառապես միս ուտելուց հետո երիկամներում քարեր են առաջացել վաղ փուլերում։ Վերլուծությունը ցույց է տվել, որ հիվանդի մոտ մեծացել է երեք տեսակի քարերի առաջացման հավանականությունը՝ կալցիումի օքսալատ, կալցիումի ֆոսֆատ և միզաթթու:
Գիտնականները բացատրել են, որ մսակեր սննդակարգը փոխում է մարմնի թթու-բազային հավասարակշռությունը դեպի թթվայնության բարձրացում, ինչը հրահրում է մեզի մեջ լուծված նյութերի բյուրեղացումը:
Հետազոտողները հավելել են, որ բջջանյութով (բուսական մանրաթել) հարուստ սննդակարգը կերակրում է աղիների բակտերիաներին, որոնք կարող են կանխել երիկամների քարերի առաջացումը: Այդ պատճառով մրգերից և բանջարեղենից հրաժարվելը կարող է նպատակահարմար չլինել:
Թարգմանությունը՝ Lurer.com-ի