Բոլորիս ամենասիրելի՝ ձմերուկ վայելելու օրերին ներկայացնում ենք ամենահամեղ ձմերուկն ընտրելու կանոնները:
1.Ըստ չափսի՝ խուսափեք շատ մեծ ձմերուկներից, հավանական է, որ դրանք արհեստական նյութերով են աճեցված:
2.Ըստ ձմերուկի վրայի մեծ դեղին հատվածի՝ ինչքան դեղին է այն, այնքան հասած է ձմերուկը:
3."Թակելով" ձմերուկը՝ ինչքան խորքից է գալիս ձայնը, այնքան հասած է այն, նաև կարելի է երկու կողմից սեղմել ձմերուկը, եթե ներսից ճաքոցի ձայն եք լսում, ուրեմն հասած է:
4.Պոչով. եթե ձմերուկի պոչը դեղին է և չոր, համոզված եղեք, որ շատ լավ հասած ձմերուկ եք ընտրել: Իսկ կանաչ պոչը վկայում է վաղ քաղված ձմերուկի մասին:
5.Բույրով. բնական աճեցված ձմերուկի կեղևը պետք է վառ արտահայտված ձմերուկի բույր ունենա. եթե այն չի բուրում, ուրեմն արհեստական պայմաններում աճեցված ձմերուկ է: