Ամերիկացի գիտնականները եկել են այն եզրահանգման, որ շամպինյոն տեսակի սունկերը նվազեցնում են քաղցկեղային հիվանդությունների առաջացման հավանականությունը: Սունկի այս տեսակի կանոնավոր օգտագործումը դրական ազդեցություն է ունենում առողջության վրա:
Տաֆստա համալսարանի փորձագետների կարծիքով, շամպինյոնները իրենց մեջ պարունակում են հատուկ նյութեր, որոնք շատ նպաստավոր ազդեցություն են ունենում դենդրիտային բջիջների վրա, որոնք պայքարում են քաղցկեղային հիվանդություն առաջձացնող բջիջների դեմ:
Ի դեպ Կալիֆորնիայի հետազոտողները սունկերի դրական ազդեցության ֆենոմենը դեռ մի քանի տարի առաջ էրին հայտաբերել: Օրվա ընթացքում 100 գրամ շամպինյոնի օգտագործումը նվազեցնում է քաղցկեղի առաջացման ռիսկերը: