Չինաստանից ժամանած բժիշկները պարզել են, որ արյան մեջ շաքարի բարձր պարունակությունը կրկնապատկում է մահվան հավանականությունը կորոնավիրուսային վարակի ծանր ձևերի դեպքում, նույնիսկ եթե հիվանդը չի տառապում շաքարախտով կամ ճարպակալմամբ: Բժիշկների հայտնագործությունները հրապարակվել են Diabetologia գիտական ամսագրում:
«Մեր դիտարկումներն առաջին անգամ ցույց տվեցին, որ հոսպիտալացման պահին արյան մեջ գլյուկոզայի քանակի բարձրացումն ուղիղ կապ ունի COVID-19- ից մահվան ռիսկի մեծացման հետ: Մենք արյան մեջ շաքարի մակարդակը որոշելու համար հիվանդանոցներ մտնող կորոնավիրուսային վարակով յուրաքանչյուր հիվանդի առաջարկում ենք թեստեր, նույնիսկ եթե նախկինում նրանք չեն տառապել շաքարախտով», – գրում են հետազոտողները:
COVID-19- ի բռնկումից հետո բժիշկները և կենսաբանները պարզեցին, որ այս հիվանդության հարուցիչը՝ SARS-CoV-2-ը, շատ ավելի հավանական է՝ ազդի այն մարդկանց վրա, ովքեր տառապում են շաքարախտով, ճարպակալմամբ, սրտի քրոնիկ հիվանդությամբ, ինչպես նաև տարեց մարդկանց վրա: Մասնավորապես, գիտնականները պարզել են, որ սրտի հետ կապված խնդիրները մեծացրել են կորոնավիրուսային վարակից հիվանդների մահվան հավանականությունն ավելի քան չորս անգամ, իսկ ճարպակալումը և շաքարախտը՝ երեքից հինգ անգամ:
Նոր աշխատության մեջ բժիշկները՝ պրոֆեսոր Յանգ Ջինի գլխավորությամբ, պարզել են, որ արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը կարող է մեծացնել մահվան հավանականությունը COVID-19- ից: Նրանք եկել են այս եզրակացության՝ ուսումնասիրելով ավելի քան 600 անձի հիվանդության պատմությունը, այն անձանց, որոնք հունվարի 24-ից փետրվարի 10-ը ընկած ժամանակահատվածում ընդունվել են Ուհանի հիվանդանոցներ:
Նրանցից ավելի քան հարյուրը չկարողացան հաղթահարել վարակը, գիտնականները համակողմանիորեն ուսումնասիրեցին այն գործոններն ու առանձնահատկությունները, որոնք առաջացրել են հիվանդների մահ: Վերլուծելով նշված անձանց հիվանդության պատմությունը՝ Ջինը և նրա գործընկերները հաստատեցին բոլոր հայտնի ռիսկի գործոնների առկայությունը, ինչպես նաև գտան մեկ այլ հետաքրքրաշարժ օրինաչափություն:
Նոր ռիսկի գործոններ
Գիտնականները պարզել են՝ COVID-19- ի հետ կապված բարդություններից` մոտ 2,3 անգամ ավելի հաճախ են մահվան դեպքերը այն մարդկանց շրջանում, ովքեր արյան մեջ շաքարի համեմատաբար բարձր մակարդակ ունեն: Թե որքանով է արյան մեջ շաքարի բարձր պարունակությունը մեծացնում վիրուսակիրների մահվան հավանականությունը, գիտնականները դեռ չգիտեն, բայց նրանք ենթադրում են, որ արյան մեջ գլյուկոզայի ավելցուկը կարող է նպաստել արյան մակարդուկների և բորբոքումների առաջացմանը, ինչպես նաև դժվարացնել արյունատար անոթների աշխատանքը:
Հետևաբար, Ջինը և նրա գործընկերները հորդորում են բոլոր բժիշկներին և համապատասխան բժշկական մարմիններին սկսել լայնամասշտաբ հետազոտություն՝ պարզելու համար, թե ինչպես է արյան մեջ շաքարի պարունակությունն ազդում վիրուսակիրների առողջության վրա և հաշվի առնել դրա կապը COVID-19- ով մահացության թվի աճի հետ`այս հիվանդության դեմ պայքարի ռազմավարություններ մշակելիս: